Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι… ποτέ αχινό

Τίτλος: Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ...αχινό!
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδοτικός οίκος: Πατάκης
Ο Άρης Ψαροφαγάκης είναι ένας καταχθόνιος τύπος που μεταμορφώνεται σε αχινό, προκειμένου να μετατρέψει το βυθό σε υποβρύχιο τσίρκο. Τα σχέδιά του, όμως, ανατρέπονται χάρη στον Τριγωνοψαρούλη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:
Ο Αχινός (δηλαδή ο Άρης μεταμορφωμένος σε αχινό) πείθει τα πλάσματα του βυθού να συμμετάσχουν σε ένα πρωτάθλημα ψαροσφαίρου (ποδοσφαίρου). Στο πρωτάθλημα αυτό, όμως, παίρνουν μέρος μόνο τα "σωστά ψάρια", για να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία-όπως ισχυρίζεται. Ο καλός μας Τριγωνοψαρούλης αντιδρά αρχικά στον αποκλεισμό αυτό, αλλά τελικά πείθεται να διώξει, σε πρώτη φάση, τους καρχαρίες, στη συνέχεια τα ψάρια με παράξενα άκρα και, τέλος, τα ψάρια που δεν έχουν κανονικό σχήμα και χρώμα. Στην πορεία αντιλαμβάνεται το λάθος του και καλεί πίσω τους αποκλεισμένους.
Προκαλεί τον Αχινό σε μια συναρπαστική ψαροσφαιρική αναμέτρηση: στη μια ομάδα ο Αχινός και όλα τα "κανονικά" ψάρια και στην άλλη ο Τριγωνοψαρούλης με τα "αποκλίνοντα"ψάρια. Θα καταφέρει η ομάδα του Τριγωνοψαρούλη να επικρατήσει και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Ή μήπως θα αποδειχτεί επικρατέστερη η πονηριά και ο ρατσισμός που προσπαθεί να επιβάλει ο Αχινός;

Ένα παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που θίγει κοινωνικά ζητήματα όπως η αδικία, ο αποκλεισμός, ο διχασμός και οι διακρίσεις. Απλοποιεί όλες αυτές τις δύσκολες έννοιες για τα παιδιά με έξυπνο τρόπο. Επιλέγει ως χώρο της ιστορίας του ένα χώρο αγαπητό στα παιδιά (το βυθό) και μια ενασχόληση εξίσου αγαπητή (το ποδόσφαιρο). Τα μηνύματα που στέλνουν τα αποκλεισμένα ψάρια είναι εύληπτα και σαφή: "Σήμερα διώχνει εμένα, αύριο θα βρει ένα λόγο να διώξει εσένα". Ο μόνος τρόπος αντίστασης, λοιπόν, είναι η συσπείρωση και η ομόνοια. Οι αξίες αυτές καλλιεργούνται εύκολα στην προσχολική ηλικία και σίγουρα το παραμύθι αυτό συμβάλλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή.
Και η θεατρική παράσταση  που θα παρακολουθήσουν  αύριο ...θα συμβάλλει  ακόμη περισσότερο...
Διαβάσαμε το βιβλίο του Τριγωνοψαρούλη  και το δραματοποιήσαμε...
τραγουδήσαμε,χορέψαμε...













ζωγραφίσαμε  τα  ψαράκια μας...και ετοιμάσαμε


                                         ... το ψαρόσφαιρο μας !!!!!!


ο αγώνας ξεκινάει ...



ΑΧΙΝΟΣ-ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ:   0-1







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου