Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

HELMEPA '' HMEΡΑ ΠΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ''



Η Παγκόσμια Ημέρα Πολικής Αρκούδας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου, μας δίνει την αφορμή να γνωρίσουμε τους μεγαλοπρεπείς αυτούς γίγαντες που ζουν στις παγωμένες περιοχές τις Αρκτικής, αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε όσον αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολικής αρκούδας;
- Η πολική αρκούδα (Ursus Maritimus), γνωστή και σαν λευκή, βόρεια ή θαλάσσια αρκούδα, συναντάται στην Αλάσκα, στον Καναδά, στη Γροιλανδία, στη Ρωσία και τη Νορβηγία.
- Είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο της στεριάς, καθώς τα αρσενικά όταν είναι όρθια μπορούν να φτάσουν τα 3 μέτρα ύψος και ζυγίζουν συχνά πάνω από 600 κιλά.
- Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της. Για να επιβιώνει στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός από δύο προστατευτικά στρώματα γούνας, κάτω από το δέρμα της έχει ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους.
- Κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο, αλλά και μέσα στο νερό και τρέφεται κυρίως με φώκιες, των οποίων το λίπος είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την πολική αρκούδα, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά. Εκτός από τις φώκιες, τρέφεται και με τα υπόλοιπα θαλάσσια ζώα της Αρκτικής, όπως φάλαινες, θαλάσσιους ελέφαντες και ψάρια. Στην ξηρά, το διαιτολόγιό της μπορεί να περιλαμβάνει χήνες, αυγά πουλιών, ακόμα και μικρά θηλαστικά. Έχει επίσης πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και μπορεί να εντοπίσει το θήραμά της από απόσταση ενός χιλιομέτρου και μέχρι το ένα μέτρο κάτω από το χιόνι.
- Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της γλώσσας του σώματος, με ήχους και με μυρωδιές που αφήνουν ως ίχνη. Όταν θέλουν να δείξουν ότι έχουν διάθεση για παιχνίδι, κουνάνε το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά. Συνήθως τρίβουν τις μύτες τους όταν θέλουν να ζητήσουν κάτι, όπως φαγητό.
- Επειδή η περιποιημένη γούνα τις προστατεύει καλύτερα από το κρύο, αφιερώνουν καθημερινά χρόνο για την περιποίησή της. Τινάζουν το νερό από πάνω τους για να στεγνώσουν πιο γρήγορα και κυλιούνται στο χιόνι με το κεφάλι, την πλάτη και την κοιλιά για να καθαρίζονται.
- Φτάνουν στην αναπαραγωγική τους ηλικία μετά τα 4 έτη και συνήθως γεννούν 2 μικρά, τα οποία παραμένουν με τη μητέρα τους μέχρι και 2,5 έτη. Τις περιόδους που δεν βρίσκουν εύκολα τροφή, τα θηλυκά που εγκυμονούν μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 8 μήνες χωρίς φαγητό.
- Κοιμούνται καθημερινά 7-8 ώρες την ημέρα και ζουν κατά μέσο όρο 15 με 18 χρόνια στη φύση, αν και έχουν βρεθεί πολικές που έχουν φτάσει μέχρι και τα 30.
Από τι κινδυνεύουν οι πολικές αρκούδες;
- Το ανεξέλεγκτο κυνήγι για αθλητικούς και εμπορικούς σκοπούς ήταν η κύρια απειλή για τις πολικές αρκούδες τη δεκαετία του ’60 και ’70 και είχε σαν επίπτωση να μειωθεί τόσο πολύ ο πληθυσμός τους, που λίγο έλειψε να εξαφανιστούν. Οι πολικές αρκούδες ανήκουν στο προστατευόμενο είδος από το 1973, όταν τα 5 κράτη στα οποία ζουν υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία τους.
- Σήμερα, η μεγαλύτερη απειλή για τις πολικές αρκούδες είναι η κλιματική αλλαγή. Λόγω της αμετρίαστης εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου, που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ραγδαία μείωση των πάγων, επηρεάζεται ολόκληρο το οικοσύστημα της Αρκτικής. Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από τους πάγους για να κυνηγήσουν, να αναπαραχθούν και να φτιάξουν το καταφύγιό τους. Εφόσον οι πάγοι συρρικνώνονται, οι πολικές αρκούδες αναγκάζονται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να βρουν τροφή.
- Τέλος, ένας ακόμη εχθρός για τις πολικές αρκούδες είναι η ρύπανση της αρκτικής φύσης από χημικά. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα επιβλαβή χημικά έχουν απαγορευτεί, εξακολουθούν να παραμένουν στο περιβάλλον και μέσω της τροφικής αλυσίδας φθάνουν και στις πολικές αρκούδες στις οποίες συσσωρεύονται στο λίπος τους και σταδιακά βλάπτουν το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου